Newsletter

Geny a dieta

 

Nutrigenomika – zajmuje się zależnościami miedzy dietą a genami. Mówił o tym podczas konferencji „ Epidemia otyłości” prof. Jarosław Horbańczuk. Twierdzi on,  ze jeśli uda się poznać i precyzyjnie zidentyfikować mechanizmy wpływu poszczególnych składników diety na genom człowieka, będziemy mogli projektować żywność spersonalizowaną dla różnych grup społecznych, co powinno w znacznym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości. Efektem tych działań jest koordynacja projektu badawczego „Biożywność” – innowacyjnych, funkcjonalnych  produktów  pochodzenia zwierzęcego. Bioaktywnymi składnikami diety, które badają naukowcy są m.in. resweratrol – obecny w ciemnych winogronach, likopen zawarty w pomidorach , oraz składniki zielonej herbaty, soi, ryb, orzechów włoskich. Instytut Genetyki PAN opracował produkty o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej oraz obniżonej alergenności. Wynalazek ten stanowi naturalny produkt w gotowej do spożycia formie. Rozwiązanie doceniono w świecie – zdobywa nagrody za najlepszy wynalazek europejski, m.in. złoty medal na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli.